Artykuł o kuchni polskiej

za pomocą dymu. W wyniku tego procesu produkty żywnościowe uzyskują specyficzny zapach, smak i zabarwienie powierzchni. Dym jest wytwarzany przez powolne, kontrolowane spalanie materiału drzewnego w generatorach wędzarniczych,

Dodane: 24-03-2016 09:54
Artykuł o kuchni polskiej Wędzenie to tradycyjna metoda konserwacji potraw. Szukasz producenta wędzarni?

Czym jest ?

Wędzenie ? metoda konserwacji żywności (mięsa i przetworów mięsnych, ryb, serów, słodu, itp.) za pomocą dymu. W wyniku tego procesu produkty żywnościowe uzyskują specyficzny zapach, smak i zabarwienie powierzchni.

Dym jest wytwarzany przez powolne, kontrolowane spalanie materiału drzewnego w generatorach wędzarniczych, w tradycyjnych paleniskach lub otrzymywany z polan odpowiednio twardego drewna metodą cierną. Do wędzenia używa się drewna drzew liściastych ? zwłaszcza bukowego, dębowego i olchowego, a metodą tradycyjną również drewno z drzew owocowych, zwłaszcza pestkowych.

Znaczna część wyrobów mięsnych, a większość rybnych, jest poddawana procesowi wędzenia trwającemu od ułamka godziny do paru tygodni (zależnie od temperatury i składu dymu oraz od charakteru wędzonego produktu).

Działanie dymu wędzarniczego w głębi masy produktu jest słabe. Wyraźne działanie konserwujące występuje na powierzchni produktu i w jego warstwach przypowierzchniowych. Jest to wynikiem osadzania się związków chemicznych dymu na powierzchni produktu.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/W%C4%99dzenie


Wędzone mięso dla Ciebie

Żyjemy w czasach, kiedy to coraz rzadziej pamięta o tym, że posiłki powinno się wręcz celebrować. Każdy moment spożywania dobrych wędlin może być przepełniony smakiem i zadowoleniem, pod warunkiem, że na naszych stołach gości mięso prawdziwe, uwędzone, pyszne. Nie decydujmy się nigdy więcej na mechanicznie produkowaną żywność, w której brak aromatu i właściwości odżywczych, a wybierając mięso zawsze stawiajmy na to sprawdzone, które pochodzi z tradycyjnych wędzarni, w których kultywuje się starą tradycję wędzenia i przyrządzania mięs. Ceńmy to, co dobre i nie dajmy się przekonywać do podróbek. W końcu mięso powinno nam smakować, powinno mieć swój zapach i powinno sycić, aby móc w pełni zadowolić nasze podniebienia.


Prawdziwe wędliny z wędzarni

Chyba każdy z nas pamięta z dzieciństwa smak i zapach prawdziwych wędlin przygotowywanych w miejscowych wędzarniach. Ich niesamowity sekret tkwił w pieczołowitości, z jaką były przygotowywane. W dzisiejszych czasach brakuje już tak wspaniałych wyrobów, ale nie znaczy to, że nie warto ich szukać. Wręcz przeciwnie. Na naszym rodzimym rynku da się jeszcze znaleźć wspaniałe mięso przygotowywane w dobrych wędzarniach. Jest ono o niebo lepsze od wielu sklepowych podróbek, które są masowo kupowane przez nieświadomych klientów. Wyłammy się z tego złego schematu i stawiajmy swoje wybory wyłącznie na to, co dobre, świeże i smaczne, a nasze podniebienia podziękują nam za to! Wiedzmy też, że dobrej jakości wędliny nie szkodzą w przeciwieństwie do innych!



© 2019 http://event.targi.pl/