Kuchnia francuska - czyli jaka?

Dodane: 21-04-2014 09:58
Kuchnia francuska - czyli jaka? Kuchnia francuska - każdy kucharz musi ją znać. Bo to podstawa, bardzo ważna baza. Uczy rozmaitych sposobów przygotowywania posiłków, łączenia składników, sposobu serwowania potraw, jest matką wielu różnych kuchni. Nie wiem, czy jest w Europie choć jedna kuchnia narodowa bez wpływów kuchni francuskiej. blog kulinarny Kuchnia francuska do prostych nie należy. Potrawy mogą być skomplikowane,...Kuchnia francuska - każdy kucharz musi ją znać. Bo to podstawa, bardzo ważna baza. Uczy rozmaitych sposobów przygotowywania posiłków, łączenia składników, sposobu serwowania potraw, jest matką wielu różnych kuchni. Nie wiem, czy jest w Europie choć jedna kuchnia narodowa bez wpływów kuchni francuskiej. blog kulinarny

Kuchnia francuska do prostych nie należy. Potrawy mogą być skomplikowane, często są dobrym sprawdzianem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają niesamowitej precyzji. Ale jest dużo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Duża liczba potraw duszonych, na bazie wina.

Jest też zupa cebulowa. Najlepsza jej wersja jaka istnieje - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład banalnej kuchni francuskiej. Raptem kilka składników! Ale liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wiernych fanów.

Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. blog kulinarny też jest ciekawie opisany temat Podobny temat również blog kulinarny Podobny temat również blog kulinarny Na temat blog kulinarny to też niezłe info

© 2019 http://event.targi.pl/